Anže Lebinger

 |  Svet

Jon Stewart, nasvidenje

Jon Stewart je z vodenjem oddaje The Daily Show pričel 16 let nazaj. Kariero je posvetil pogovorom s politiki, samosvojimi milijarderji, zvezdniki in aktivisti, medtem pa grenil življenje kabelski TV postaji Fox News in CNN. Njegov prihod je sovpadal z obdobjem nizkega zaupanja medijem in vladi. Stewartov način predstavljanja lažnih novic je zacvetel, postal je eden izmed ameriških največjih kulturnih, medijskih in političnih kritikov. Prepoznaven je postal s pomenljivi pogledi in kretnjami, s katerimi je izražal nejevero nad iztočnicami oddaje. Lahkotno in elegantno je prepletal zaigrano resnobnost in humor. Bil jezen in razočaran, hkrati pa mu je nekje vmes uspelo razkriti več bistva in resnice o ZDA kot marsikateri informativni oddaji. Sedaj se poslavlja.

Ko je Stewart nasledil svojega predhodnika Craiga Kilborna, je imela oddaja, z okoli 350 tisoč ogledi na noč, relativno nizko gledanost. Številka je pod njegovim vodstvom skozi leta vztrajno rasla. Med letoma 2008 in 2009 je pritegnila 1,6 milijona gledalcev, pretežno mladih in levo politično usmerjenih. Jon Stewart je s svojo nadgradnjo satire gledalcem v Ameriki in širom sveta dajal nekaj neponovljivega. Oddaja Daily Show se je na njegovih ramenih skozi leta spremenila, postala ogledalo ameriške družbe, ob tem pa v svojem humorju – v deželi, v kateri je le malo stvari svetih –, ostala okusna.

Toda gospod Stewart seveda ni bil priljubljen med vsemi. In čeprav je gledanost njegove oddaje bila izjemnega pomena za kabelski program Comedy Central, je bila ta še vedno nižja od gledanosti nekaterih drugih večernih oddaj. Na eni strani so bili gledalci, ki so mu zaupali, na drugi pa, ravno tako številčni tisti, ki mu niso. Liberalci so ga oboževali, konservativci sovražili. Njegovo svobodo in politično tematizacijo so še posebej cenili prav mediji. Roko na srce, (pre)pogosto mu ob neumnostih politikov in novinarjev res ni bilo težko. Svoj humor, sarkazem in inteligenco je vpregel s karizmo in artikuliranostjo. Ob tem pa s pomočjo smeha pronicljivo razkrival pomanjkljivosti tako imenovane ameriške veledemokracije.

Bralcem Guardiana bo ostal v spominu po nastopu v debatni oddaji Crossfire, ganljivem govoru po 11. septembru, pogovoru z mlado pakistansko aktivistko Malalo Yousafrazi, branjenju newyorške pice in neumornem norčevanju iz Fox Newsa. Toda to so le drobci njegove kariere, tekom katere se je iz satirika prelevil v vplivnega mnenjskega voditelja, ki ne pozablja na svoje sodelavce, ostaja skromen, je pripravljen pred kamerami pokazati solze in stati za svojimi prepričanji ne glede na to, ali kritizira republikance ali demokrate.

Britanski komik in voditelj John Oliver, ki se je kalil prav v oddaji Jona Stewarta, je v šali dejal, da bi morali narediti hologram Jona Stewarta. Prav ima. Res si je težko predstavljati, kdo, če sploh, bi lahko zapolnil voditeljski stol Daily Showa. Tako oddaja Daily Show kot njen voditelj sta na razpotju. Jon Stewart. Človek, ki ljubi Ameriko, a vidi njene napake. Nasvidenje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.